De eerste stilte dag. Om 06:00 een bakje jasmijn thee zoals iedere ochtend. 07:30 ontbijt, naar mijn idee wat kariger dan normaal, je kan toch niet klagen 😉 Gelukkig was er wel een bannantje bij, was wel eens een keer lekker. Gisteravond had ik ook nog een pak koekjes gekregen tijdens de puja, mij was verteld dat ik die zelf moest opeten, dat heb ik dus ook maar netjes gedaan.
Je kan op 2 manieren stil zijn, normaal is dat je geen communicatie hebt met elkaar, ook geen gebarentaal oid. Je mag wel oogcontact hebben. Dan is er ook een nobele stilte, dan mag je ook geen oogcontact hebben, dan loop je dus de hele dag naar je voeten te staren. Ik heb daarom maar de eerste variant gekozen.
Na 3 meditaties en e wandelmeditaties is het tijd voor de lunch, ik heb niet echt veel honger maar eet toch maar, morgenochtend is pas de volgende maaltijd. Ik overdenk de ochtend en bedenk dat je niet depressief moet zijn als je hier komt. Bijna alle meditatiesgaan over hoe slecht het allemaal kan zijn en hoeveel mensen er lijden op aarde. Dit alles met de bedoeling om aan te tonen dat we gelukkig moeten zijn met wat we hebben, maar van de 45 min. wordt zeker 3/4 gevuld met dood en ellende. Als niet depressief persoon wordt ik er behoorlijk ellendig van, en heb ik er ook wel een beetje genoeg van.
Ik begrijp nu wel waarom boeddhisten zo blij door het leven gaan, ze weten hoe gelukkig ze zijn dat ze leven als mens, een dak boven hun hoofd hebben en wat te eten.Ze zijn niet ernstig zieken hebben geen grote gebreken. Dat is de oorsprong van hun geluk! Darnaast halen ze veel geluk door compassie met anderen te hebben, het leven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.
Zo nu eerst een middagtukje doen, is best vermoeiend al dat mediteren.
De middag zit ook weer vol met meditatie, een meditatie waar we begeleid worden in het doodsproces. Alle stappen die schijnen te gebeuren erwijl je dood gaat worden minitieus doorlopen, eenmaal dood worden de stappen nogmaals doorlopen maar nu in omgekeerde volgorde. Dit alles om voorbereid te zijn op de dooden er niet bang voor te zijn. Maar echt opbeurend is zo’n meditatie nu ook weer niet. De meditatie werd gevolgd door een overdenking aan al het lijden in het dierenrijk. De opdracht was om het lijden van je lievelingsdierin gedachte te nemen en dat dan te analyseren wat zijn lijden dan was. Ik kwam tot de analyse dat Dexter helemaal niet lijdt, hoogstens als hij iets te eten krijgt wat hij niet lekker vindt.
De avondmeditatie ging niet door omdat er voorbereidingen voor een grote puja morgenochtend. DIt om voor een lang leven voor de grote baas, lama Zopa Rinpoche. Morgenochtend begint dat om 08:00 en het duurt een uurtje of 4… of ik dat leuk vindt… ik weet het nog niet, ga ik eens een nachtje over slapen.

One thought on “Dag 35, dag 9 Kopan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *