De laatste dag van de cursus, de volgende 2 dagen zijn in volledige stilte en alleen maar meditatie. De ochtendmeditatie ging goed, ik tel niet meer maar heb de gedachten goed onder controle. De les van vanochtend ging over de geschiedenis van het boeddhisme vanaf 2578 jaar geleden tot heden. Op zich wel interessant om eens een keer gehoord te hebben. Na de lunch hebben we weer vrij tot 14:00. In plaats van de discussiegroepen mochten we het relikwieën kamertje bekijken. Dit zijn een eigenaardige verzameling ‘dingen’, parels/schelpen… die overgebleven zijn na de verbranfing van een aantal lama’s. Het schijnt dat dit alleen maar bij de verbranding van lama’s gebeurd, vandaar dat het als relikwieën worden beschouwd. Het zal allemaal wel, het boeide mij niet zo heel veel!
In de middag ook nog wat foto’s gemaakt van een Poolse yoga juf. Ik zat met haar de eerste dag aan tafel en hadden gesproken over onder andere fotografie en zij vroeg mij of ik wat foto’s van haar wilde maken in de kloostertuinen. Daar kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen, een Nederlandse vrouw, waar ik ook al eerder wat mee had gepraat wilde ook wel een paar fotootjes, kortom ik heb weer een heleboel karma punten gescoord.
De hele middag hadden we verder ook vrij tot 17:45, wat een luxe. Maar wat moet je met die vrijheid als er verder niets te doen is… dutje doen dus maar.

Tijdens de laatste instructies is uitgelegd wat ons te wachten staat voor de laatste 2 dagen van volledige stilte, gevuld met alleen maar meditatie. Dit klinkt allemaal best wel heftig. Ook hebben we de grote gebedsruimte, waar we altijd les hebben,klaar gemaakt voor de puja van vanavond.We mogen deze zelf ook bijwonen, ik ben benieuwd hoe dat gaat worden. 2 lama’s, alle monnikenen alle cursisten samen in de ruimte met gebeden, muziek en wie weet wat! Het begint om 19:30 en kan wel tot 22:00 duren, een lange zit, je mag absoluut niet je benen strekken…. ik ben benieuwd.
De viering duurde dus tot 22:45,mooi om een keer meegemaakt te hebben. Veel onverstaanbaar gebrabbel en zang en muziek, de lama op de troon waarvan het leek dat hij er ieder moment van af zou kunnen vallen. De laatste 45 minuten deed de lama een speach in het engels, nauwelijks te begrijpen. De man heeft vorig jaar een stroke gehad en is deels verlamd. Al met al toch een unieke ervaring om eens meegemaakt te hebben.

One thought on “Dag 34, dag 8 Kopan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *