Vannacht minder goed geslapen, de gedachten blijven toch in je hoofd doormalen. Mezelf voorgenomen om dit nu allemaal uit mijn hoofd te halenen met een frisse nieuwe blik opnieuw te beginnen. De ochtendmeditatie, tellen en meta, ging best wel goed. De ochtendsessie ging grotendeels over de verklaring van ‘het wiel van het leven’, een tekening die door Boeddha zelf is gemaakt. Ik vroeg me gelijk af hoeveel originele Boeddha geschriften er zijn, volgens mij 0,0. Hoeveel er door overlevering is veranderd… of niet. Twijfels dus….
De lunch was vandaag erg lekker, rijst met een prutje van bonenen andere groente, aardappelen en een gefrituurde stuk tahoe, maar dan heel lekker gekruid.
De discussiegroep was vandaag voor het laatst, jammer want dit is toch wel één van mijn favoriete onderdelen van het programma. Onze discussieleider , de non, had er niet zo’n zin in vandaag, na 20 minuten hield ze het voor gezien. Als groep hadden we er wel degelijk zin in, we zijn zelfs een kwartier langer door gegaan. Over mijn vraag is niet echt gediscussieerd, de mesten hebben problemen met de reïncarnatie en de samsara. Het zijn begrippendie moeilijk zijn te bevatten. De mesten zeiden ook dat je gewoon die delen er uit moet pakken die je het meest aanspreken in boeddhisme en de rest moet parkeren op je bagagedrager en evt. later naar moet kijken als je de behoefte voelt. Dat is het mooie van boeddhisme, het is niet alles of niets.
De middagles was ok, niet bijzonder maar de monnik is eigenlijk best wel grappig.
De middag meditatie was weer in 2 stukken gedeeld, de concentratie en geleide meditatie. Ik heb het tellen opgegeven, ik heb daar dus niets mee, het gaat ook goed zonder dat tellen. De geleide meditatie ging over equanimity (gelijkheid); Je moet een vriend, vijand en een neutraal persoon in gedachte nemen en dan als gelijk gaan beschouwen. Ik heb de fout gemaakt om als vijand de president van het EPO te kiezen, hoe ik het ook probeerde, ik kon weinig of geen begrip voor hem opbrengen en zeker niet zien als vriend. Het probleem is eigenlijk dat ik geen echte vijanden heb…. of is dat juist goed en geen probleem? Welterusten.

One thought on “Dag 33, dag 7 Kopan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *