De ochtendmeditatie was niet echt inspirerend, weer adem tellenen wit licht/zwarte rook mediatie. Het einde was wel speciaal, visualisatie van Boeddha, dit is nog niet zo makkelijk om het echt te zien. Je kan het allemaal wel bedenken maar echt zien doe je het niet. Ik kwam niet verder dan een gouden vage vlek. Na het ontbijt even uitgerust van deze zware inspanning!
De les van vandaag ging over de realisatie van de leegheid. Ik heb er al een heleboel over gelezen maar het wil maar niet lukken om te begrijpen wat men hier mee wil bereiken. Ik begrijp wel dat een boek geen echt boek is, wij hebben hem een een label ‘boek’ gegeven, maar door dit te realiseren brengt mij niets verder.Het lijkt er op dat de dierenwereld perfect de realsiatie van leegheidhebben, ze hebben nergens labels aangehangen. Ze hebben geen conventies hoe ze iets noemen.Maar wat brengt hun da verder? Ik ga dit vanmiddag maar eens in de discussiegroep gooien denk ik, kijken wat daar uit komt. Nu eerst maar een tukje, het was weer een zware ochtend.
Nog wat souvenirs gekocht in de kampwinkel.
De middagmeditatie was weer opgedeeld in twee delen, het eerste gedeelte het albekende ik tel tot 10 meditatie, het tweede gedeelte ging over het onderzoek wie of wat ‘ik’ was. Helaas kwam ik tot de conclusie dat “ik” een product was van de processen in mijn hersenen, ik kon mezelf dus wel vinden in mijn lichaam.Dit was niet de bedoeling van de meditatie, de rest van de meditatie was daardoorbest verwarrend omdat ik mezelf had gevondenen de leiderzei steeds maar weer dat “ik” niet gevonden kon worden. Als ik mijn gedachtegang blijf volgen dan wordt alles veel simpeler, geen reïncarnatie, geen moeilijk gedoe hoe de geest en karma van het ene leven naar het ander gaat etc. Dood is gewoon dood! Morgen toch maar eens vragen aan de guru wat er fout is gegaan in mijn redenering. Dit alles neemt trouwens niet weg dat ik ng steeds achter de levens stijl van de boeddhisten sta, ik heb alleen nog steeds veel moeite met het geloof gedeelte.
De avond Q&A sessie bracht niet veel duidelijkheid, eigenlijk meer verwarring vanwege de voorbeelden die werden gegevenvan geverifieerde reïncarnaties…. zou het dan toch waar zijn?
Een verwarde ‘ik’ ga er maar eens een nachte over slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *