Goed geslapen op het comfortabele bed, zonder wekker om 05:45 wakker geworden. Precies op tijd voor de ochtend thee van 06:00.Daarna mediteren en ontbijt, dit keer een rijstepapje met brood. De ochtendles ging over de “mind” wat het is, welke goede en slechte eigenschappen er zijn. Boeddha heeft dus 84.000 slechte eigenschappen van de mind beschreven en er ook een remedie voor bedacht. dat is natuurlijk wel joviaal van hem. Na de les weer lunch, dit alles nog steeds in stilte. Deze stilte geeft toch wel extras aan de cursus, het is mooi om te zien hoe een ieder hier mee om gaat. De één vermijd ieder oogcontact en kijkt naar zijn voeten, de ander knikt vriendelijk bij iedereen die langs komt. Ook is het woderbaarlijk om de rust te ervaren die van een groep van 160 uitgaat als ze in de rij rij staan voor het eten. Netjes achter elkaar als makke schapen.
Er is gelukkig genoeg tijd tussendoor om lekker in het zonnetje te zitten. De middag begint weer met discussiegroepen, de discussie gaat voornamelijk over karma en wedergeboorte, in hoeverre we dat kunnen accepteren en geloven. Het bleek voor de meesten wel iets wat te accepteren is maar geloven ging bijna iedereen toch te ver. Ook voor mij is geloven in wedergeboorte net even te lastig.En dan te bedenken dat het grootste gedeelte van je karma in een vorig leven is bepaald.
De middagles was best wel saai, deze ging over de “perfecte menselijke wedergeboorte”. De les werd door een monnik gegeven. De meditatie voor het diner was wel heel krachtig, het was een geleide meditatie om te voelen hoe de geestverandert tijdens je leven. Je wordt meegevoerd tot de eerste gedachte die je je kunt herinneren tot het heden, alsof je een film van je leven afspeelt in je hoofd. Het avondeten heb ik overgeslagen, dit is zo laat en zo dicht tegen het slapen aandat ik er geen behoefte aan heb. Ik ben dus eigenlijk weer terug op het fast-5 schema.
De avondsessie Q&A waren interessant, vooral vragenover karma en wedergeboorte. De mediatie was gericht op het proberen te visualiseren van een beeld van Boeddha. Nadat je eerst geoefend had op de visualisatie van je lievelings pizza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *