De eerste dag volledig in het teken van boeddhisme. Tot en met de lunch in volledige stilte is een rare gewaarwording. Je groet niemand, ook je kamergenoot niet. Je merkt wel dat het invloed heeft op de lesstof. Het blijft in je hoofd hangen en wordt niet verdreven door “chit chat”. De meditatieles in de ochtendging goed, de ademhalingsmediatie werd geoefend en dat heb ik de afgelopen 20 dagen ook gedaan. Vandaag zelfs 2×20 minuten in kleermakerszit kunnen volhouden. De ochtendles ging oa. over het leven van Boeddha en hoe hij tot enlightment was gekomen. Ook werden de grote problemen van de mens in het algemaan besproken; Lijden en attachment.
Na de lunch mochten we weer praten, maar er werd eigenlijk maar weinig gebruik van dit recht gemaakt. Om 14:00 waren er discussiegroepen van 10 man met een discussieleider, een non uit het klooster. De eerste keer voornamelijk een introductie van iedereen, het is leuk om te ien dat iedereen dezelfde instelling heeft en dat bijna iedereendezelfde motivatie heeft om deze cursus te doen. Onvrede met de huidige consumptie maatschappij en innerlijke rust vinden. In de middag les over meditatie, waarin uitgelegd werd welke soorten meditatie er zoal zijnen waar ze voor dienen.Daarna natuurlijk een meditatie van 2x 20 min. Ondertussen werd het al wat moeilijker om ontspannen te zitten want de hele dag op de grond hangen begon toch al echt op lijden te lijken.(moesten we dat juist niet voorkomen?)
Na de meditatie eten om 18:30 en als laatste een Q&A sessie en het opzeggen van de Boeddha mantra. Om 20:30 werden we onder stilte weer vrijgelaten, iedereen ging eigenlijk direct naar de kamers om lekker te slapen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *