Om 05:45 werd ik wakker, dit is eigenlijk de gehele reis al zo.Dit is het tijdstip dat de zon opkomt. De laatste 20 dagen sta ik dan ook gelijk op en ga eerst een half uur mediteren.Nu ben ik naar de centrale gebedsruimte gelopen en er waren al een behoorlijk aantal monniken aan het mediteren. Ik ben buiten de ruimte in de buurt gaan zitten en heb mijn vriant van de meditatie gedaan. Deze is een stuk rustiger dan die van de monniken, zij maken om de zoveel tijd een hoop kabaal met trommels en trompetten etc. Wel geeft het een leuke toevoeging aan je eigen meditatie. Om 07:30 is het ontbijt tijd. Een warm melkpapje…. jammiiee…niet echt mijn favoriet, maar het is lekker warm en smaakt eigenlijk nergens naar. Ook nog wat brood erbij, maar dat is van dat zoete brood, ook al niet mijn favoriet. Zorgt er in ieder geval voor dat je je niet overeet in de ochtend. Misschien dat ik dan toch nog wat gewicht verlies deze vakantie.
Om 17:00 de eerste bijeenkomst met thee, nog volop kletsen, reisverhalen van anderen aanhorenen zelf ook vertellen natuurlijk. Een half uurtje later de bijeenkomst in de grote gebedshal. Het is een groep van ca. 160 mensen, allerhande types lopen er rond. De meeste zijn toch wel jonger en de vrouwen zijn in de meerderheid.Karin, een non sind 1976 is onze cursusleidster. Zij is oorspronkelijk van Zweden en is op haar 18e naar Kopan gegaan. Ze verteld over de geschiedenis van Kopan en wat er zoal verwacht kan worden van de cursus. De nadruk komt vooral op meditatie te liggen en je gedachten onder controle te krijgen. Dat is precies wat ik wil!
Het avondeten van 18:30 was een soort van dikke soep, weinig smaak maar met chili smaakt alles goed. Er is ook een soort van pindapasta, is lekker op brood, maar ook in de soep!Vanaf 19:30 is de eerste meditatie en gaat ook de stilte in tot morgen na de lunch.
Karin legt eerst uit over de verschillende soorten meditatie en over de lichaamshouding. Daarna volgt de eigenlijke meditatie van ons. 30 minuten. Een meditatie met concentratie op de ademhaling. Aan het einde een doel stellenvoor deze cursus, niet een “ik” doel maar een algemeen doel waar iedereen van profiteert. “World piece” leek mij wel een mooi doel voor deze cursus. Om 21:00 lag ik lekker in mijn bedje, morgen weer om 06:00 present!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *