Vandaag de eerste dag meegemaakt in het klooster. Het is hier een apart leventje. Alle vrijwilligers lopen rond in een oranje vestje. Dit maakt het makkelijk om elkaar te herkennen. Naast de westerse vrijwilliger zijn er ook veel Chinese vrijwilligers die soms wel een paar jaar blijven. Deze begeleiden onder andere de toeristen die hier overdag natuurlijk ook rondlopen.

De ochtendsessie van zingen en mediteren begint om 05:00. De lengte hiervan is variabel, vanochtend hadden ze er blijkbaar geen zin in, na een kwartiertje stonden we weer buiten. Dit is een optioneel onderdeel, misschien kan ik dit wel een paar keer overslaan en lekker uitslapen tot wel 06:30. Dan is het ontbijt tijd.

Het eten heeft een apart ritueel. Iedereen heeft een vaste plaats, je hebt 2 bakjes en 2 stokjes en die blijven van jou zolang je hier verblijft. Je praat niet met elkaar en het eten wordt opgediend in ons geval door andere vrijwilligers, de zogenaamde opscheppieten. Door middel van handgebaren geef je aan of je iets wilt, iets minder of iets meer. Er komen gemiddeld zo’n 5 opscheppers langs. Je begint te eten en na 3 minuten, nadat je alles geproefd hebt, komen de opscheppers nog eens langs om meer eten aan te bieden. Met weer een gebarentaal geef je aan wat je wilt. De monniken en de leerlingen eten in dezelfde ruimte maar worden bediend door andere monniken. Het kommetje waaruit je eet moet je in een hand houden, in de andere hand heb je je stokjes. Als je je kommetjes leeg hebt gescharreld en geslurpt, iets laten staan is geen optie, mag je zelf je eigen afwas gaan doen buiten onder een kraantje. Je brengt vervolgens je eetgerei weer terug aan tafel voor de volgende maaltijd. Dan ben je klaar. Dit alles gaat, mede omdat er niet gepraat wordt in een razend tempo. Meestal sta je binnen 20 minuten weer buiten.

Iedereen eet hier vegatarisch, dus geen vlees, ei, vis en ook geen melk. In de ochtend een soort rijstepap die je kunt verdunnen met wat soyamelk en wat groenten en een stuk slap brood. Voor de smaak kan je wat suiker in de pap doen. Je moet dan wel op tijd de juiste opscheppiet laten weten dat je een beetje suiker wilt. De lunch om 11:00 was ongeveer hetzelfde als het diner van 17:00; Roerbakgroente, aardappels, rijst en wat soya producten wat op ei lijken qua structuur. Er zit gelukkig wel wat smaak aan, maar is zeker niet overdadig gekruid.

4 thoughts on “Dag 1, eetrituelen

  1. Wow, wat een discipline. Zuinig zijn op je kommetje en stokjes! Volgens mij ben je een tijdelijke veganist in plaats van vegetariƫr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *